Savannah kat en zijn voorvader de serval

Savannah kat en zijn voorvader de serval

Blog over de Savannah Kat

In deze blog willen we iets meer uitweiden over een speciaal kattenras, namelijk de Savannah kat. Wat is dit eigenlijk voor kattenras? Waar staan deze dieren zoal bekend om? We vertellen je graag meer over het ontstaan van de Savannah, het uiterlijk en het karakter van deze kattensoort. Ook andere grappige feitjes en weetjes over de Savannah komen in deze blog aan bod.

Allereerst, de serval is de voorvader van de Savannah kat!

Wat is een serval?

De serval is een middelgrote kat dat in het wild leeft in grote delen van de Afrikaanse savanne ten zuiden van de Sahara. Hij valt op door zijn grote en lenige lijf met kleine kop, grote oren, lange nek, lange poten en een korte staartje.

Servals leven solitair, zoals bijna alle katachtigen. Solitair betekent dat de dieren niet in groepen leven, maar alleen. De manlijke servals hebben elk een eigen territorium, dat is hun woongebied. In dit territorium worden andere manlijke servals weggejaagd. Vrouwtjes mogen in het territorium van mannetjes komen.

Hoe zijn de servals in Europa gekomen?

Servals die in dierentuinen werden geboren, werden groot gebracht door en bij de mens. Later kwamen er erkende fokkers die zich bezig hielden met het opvoeden van servals. Zij zorgden er voor dat de servals liefdevol opgroeiden in huishoudelijk kring en vaak ook met andere dieren.

Het karakter van een serval, die in huiselijke kring opgroeit, is uiteraard niet hetzelfde als dat van een serval, die in het wild opgroeit. Servals die bij mensen zijn opgegroeid, zijn rustiger en kunnen samen met de mens.

Langzamerhand zijn er steeds meer servals gefokt. Per toeval was daarbij een kruising tussen een mannelijke serval en een gewone huiskat geweest, waardoor een ''nieuw soort'' kat is ontstaan.

serval kat

Het ontstaan van de Savannah

De eerste poes die geboren werd uit de kruising van een Serval en een gedomesticeerde kat, werd dan ook ‘Savannah’ genoemd.

De eerste Savannah kittens werden geboren op 7 april 1986. In het jaar 2001 werd de Savannah kat door TICA erkend als een ‘nieuw’ kattenras. De Savannah is zodoende nog een behoorlijk jong ras en kent tot dusver relatief weinig (erfelijke) ziektes.

Waarom is de Savannah kat omstreden?

Helaas zijn Savannah katten omstreden. In de praktijk is al lang bewezen dat Savannahs zeer geschikt zijn als ''soulmate''. Sommige organisaties beweren dat ze verboden moeten worden. Er is echter nog nooit een wetenschappelijk onderzoek geweest over het gedrag en karakter van deze mooie sociale dieren.

Uit ervaringen van veel mensen, die één of meerdere Savannahs houden, weten wij dat Savannah katten lief en afhankelijk kunnen zijn vanaf de 1e generatie. Door misinformatie en miscommunicatie ontstaan er veel leugens en misstanden over de Savannah. Instanties of organisaties hebben nog nooit contact gezocht met erkende fokkers, wat natuurlijk te betreuren is.

Wat is een raszuivere Savannah?

De eerste drie generaties Savannah zijn experimentele hybride katten. De Savannah vanaf de vierde generatie is GEEN KRUISING maar een volledig raszuivere en volledig gedomesticeerde raskat. Wil je meer weten over de Savannah, kijk dan op de website van de Rasvereniging Savannah Kat (R.V.S.K.) of lees alles in het prachtige en zeer informatieve Nederlandstalige dierenboek ''De Savannah Kat''.

Lees meer in.... HET SAVANNAH BOEK

De Generaties

Zoals we eerder hebben besproken, ligt de herkomst van de Savannah deels in Afrika. Inmiddels hebben we in Europa te maken met verschillende generaties Savannah katten. De generaties worden aangeduid met de letter F. Een F1 kat komt bijvoorbeeld uit de eerste generatie, de cijfers die hierna komen zijn dan weer van volgende generaties. Bij een F1 kat zie je dan ook logischerwijs meer trekjes van de Afrikaanse serval dan bij de generaties die daarna komen.

Naast de F aanduidingen worden er ook letter aanduidingen gegeven bij een Savannah. Een Savannah met één voorgaande generatie Savannah (beide ouders) heeft de ''A'' status. Bij twee voorgaande generaties Savannah (beide ouders en grootouders) een ''B'' status. Wanneer de drie voorgaande generaties van een Savannah (beide ouders, grootouders en overgrootouders) allemaal Savannah zijn, dan heeft de kat een ''SBT'' status bereikt en is het RASZUIVER. Een Savannah F4 SBT is dus raszuiver en volgens TICA een raskat. Bij geen ''SBT'' status is het niet raszuiver en wordt er gesproken van een Experimenteel Savannah.

Op de website van de oudste bestaande cattery van Nederland Nevasirags.nl kun je alles over generaties en de daar uitvloeiende ervaringen over Savannah katten lezen, ook komt aan bod welke Savannah voor jou het meest geschikt is.

Het Karakter

Savannahs staan bekend als ontzettend loyaal richting hun eigenaren. Over het algemeen staat deze kattensoort ook te boek als behoorlijk sociaal richting mensen. Uiteraard is alles afhankelijk van hoe er met de kat wordt omgegaan. Heb je een Savannah kat met voldoende ruimte en leert deze al op jonge leeftijd kennis maken met mensen? Dan zul je dit ook in latere levensjaren in het karakter terug gaan zien.

Een Savannah kat houdt ook enorm van beweging. Toch kunnen ze natuurlijk niet overal zomaar vrij rond lopen. Een perfecte manier om ervoor te zorgen dat de Savannah kat desondanks toch genoeg beweging krijgt, is het aanschaffen van een kattenloopwiel! Met een kattenloopwiel zorg je er namelijk op een leuke en veilige manier voor beweging van jouw Savannah kat.

Een ander soort beweging is om in de buitenlucht met je Savannah kat te gaan wandelen. Je kunt je kat een kattenjasje omdoen en dan met een wandellijn gaan wandelen. Echter ga wel van te voren met je kat in kattenjasje met wandellijn oefenen, zodat je weet of hij (of zij) hier zin in heeft. Heeft je kat geen zin in wandelen, dan houdt het op.

Het karakter van deze soort katten lijkt in veel gevallen ook op het karakter van een gemiddelde huiskat. Ben je van plan om een Savannah aan te schaffen? Zorg er dan dus ook voor dat je voldoende vertier in en rondom huis hebt! Zo is bijvoorbeeld een krabpaal een leuk idee en vallen ook overige kattenmeubels en klim- en klautermeubels altijd goed in de smaak. Heb je een grote Savannah kat, dan is het beste om een grote krabpaal XXL aan te schaffen.

Het uiterlijk

Savannah katten hebben een lange en slanke uiterlijk met een geelbruine vacht dat geërfd is van de serval. Savannahs hebben kleine of grote spots of vlekken, servals hebben zwarte strepen en vlekken.

De mannelijke F1 katten kunnen over het algemeen het grootst worden omdat zij het dichtst bij de serval staan (katers worden groter als poezen). De lengtes zijn nogal verschillend per generatie en kunnen zelfs per nest in sommige gevallen verschillen. Onderstaand overzicht geeft een goed beeld over de groottes die Savannah katten kunnen bereiken.

Het hebben van een binnen- en buitenren

Wanneer u van plan bent om een Savannah F1, F2 of F3 aan te schaffen, is het belangrijk om een binnen- en buitenren ter beschikking te hebben. Op de site van Savannah-Jungle.nl (één van de top cattery’s in Europa) valt terug te lezen dat een Savannah er weliswaar van houdt om actief te zijn, maar dat het ook belangrijk is dat ze zich even terug kan trekken.

Welk kattenvoer is geschikt voor een Savannah?

Je kat voelt zich gelukkig, gezond en levendig als hij (of zij) de juiste voeding krijgt, je kat zit goed in zijn vel als de vacht glanst. Bozita kattenvoer is een goede droogvoer voor een Savannah kat. Wel is dagelijks toevoeging van kippevleugels, kippenekken, kippehartjes, kippelever of eendagskuikens aan te raden. Geef een kat echter nooit geen varkensvlees. De reden hiervan is dat sommige varkens een bepaalde type virus bij zich dragen, het is een herpesvirus dat bij katten de ziekte van Aujeszky veroorzaakt. Deze virus is levensbedreigend voor katten.

Savannah kat eet bozita kattenvoer

Overige weetjes en feitjes over de Savannah kat:

Wist je dat..

Savannahs enorm hoog kunnen springen? Sommigen zelfs wel tot 2,5 meter.

Savannah katten enorm van water houden? Zorg er dus voor dat ze in de zomer een badje of andere vorm van water ter beschikking hebben om lekker in te kunnen spelen.

De geluiden per Savannah nogal verschillend kunnen zijn? Sommige katten zullen meer tjilpen (als een serval). Andere katten miauwen meer, zoals hun moeder.

De kop van een Savannah vrij klein is in vergelijking met de grootte van de rest van het lichaam? Denk overigens maar niet dat dit ten koste gaat van de hersencapaciteit. Deze katten zijn ontzettend slim!

Savannah katten behoorlijk veel leervermogen hebben? Dit kattenras staat bekend als een behoorlijk intelligent ras.

Savannahs hetzelfde eten als ‘gewone’ huiskatten? Je kunt dus het normale kattenvoer aanschaffen.

Savannahs F1 en soms F2 hun behoefte niet begraven in de kattenbak?

Savannahs je graag een tikje tegen de benen geven en dan hard wegrennen?

Savannahs graag als een hondje achter je aan willen lopen.

Hondenbuggy's ook gebruikt kunnen worden als kattenbuggy's? En dat Savannah katten graag met je op reis gaan?

Savannah katten apporteren kunnen net zoals honden dit ook doen? Gooi een propje papier weg en veel Savannahs rennen er achter aan en brengen het propje papier terug.

Savannah katten actiever zijn als de meeste andere rassen.

Savannahs maar vier verschillende erkende kleuren hebben? Namelijk de kleuren Black, Black Tabby, Silver Tabby en Smoke.

Inkruisen van een Savannah met andere kat-soorten sinds 2012 verboden is?

De Savannah kat sinds 2001 wordt erkend door TICA? De RASSTANDAARD staat beschreven op de website van R.V.S.K.

Het de grootste onzin is dat sommige sites vermelden dat de Savannah de grootste huiskat van de wereld is? Er zijn namelijk  andere katsoorten waaronder Maine coons, die veel groter zijn.

Wist je dat.. (er veel onzin verteld word over de Savannah)

Het grote onzin is dat Savannahs mentale stimulatie nodig hebben om zich niet te vervelen. Savannah katten zijn zeer vindingrijk en vervelen zich niet.

Het grote onzin is om je Savannah kat de nagels te gaan knippen. (Sterker nog dit mag niet alleen als er medische redenen voor zijn.)

Lagere generaties Savannah katten heel goed in een appartement  kunnen worden gehouden en het grote onzin is als men het tegendeel vermeld.

Bovenstaande punten door een site wordt gepubliceerd alleen maar om gevonden te worden en niet om de juiste informatie?

Het heel verwarrend voor mensen kan zijn als er onjuiste informatie en dus onzin vermeld wordt.

We hopen dat je door deze blog iets meer hebt geleerd over de Savannah en het karakter en de afkomst van deze dieren. Ben je van plan om een Savannah in huis te nemen? Dan geniet je niet alleen van het spectaculaire uiterlijk van dit ras, ook het karakter en de daaruit voortvloeiende loyaliteit zal je zeker bekoren. 

Op zoek naar een Savannah kitten?

Op de website van de RVSK * vind je een overzicht van betrouwbare cattery's die bij deze vereniging zijn aangesloten.

* RVSK is een rasvereniging opgezet door een aantal goede fokkers. Zij hebben de vereniging opgezet, omdat zij verontrust waren over de kwaliteit van het fokken. RVSK vindt het belangrijk dat de Savannah aan alle raskenmerken voldoet, zoals TICA de Savannah als ras beschrijft.

Ervaringen van Savannah kat baasjes

Ben je nieuwsgierig naar verhalen van baasjes van een Savannah kat, neem dan HIER een kijkje!

Savannah kat slaapt met meisjebetaalmethodes en keurmerken
Beoordeeld met 9.4/10 gebaseerd op 1273 beoordelingen. Lees alle beoordelingen